Benefiční divadlení představení Srpen v zemi indiánů

Oblastní charita Hradec Králové zve na benefiční představení Srpen v zemi indiánů, které se koná ve středu 23. dubna od 19.30 hodin v Divadle Jesličky Josefa Tejkla.

Místo: Divadlo Josefa Tejkla Jesličky
Termín: 23. 4. 2018, 19:30
Kategorie: Akce pro dobrovolníky, Akce pro veřejnost

Výtěžek podpoří péči o nevyléčitelné nemocné lidi, kteří chtějí dožít poslední dny života doma, s blízkými. Vstupné dobrovolné.

Strhující drama jedné rodiny. Silný příběh o kolapsu hodnot, o zoufalé snaze udržet vztahy nad vodou, o krutosti lásky, marném úsilí vychovat děti, o starých vinách a velké úzkosti ze života…

„Srpen... tvůj měsíc. Kobylky řádí. Letní žalm se změnil v letní hněv. Tam venku je teprve srpen. Tady uvnitř... kdo ví?“

Hra August: Osage County získala Pulitzerovu cenu za rok 2008 a byl podle ní natočen film Blízko od sebe, který získal dvě nominace na Oscary pro Meryl Streep a Julii Roberts v hlavních rolích.

Hrdinou Lettsovy tragikomedie je středostavovská rodina s fatálně poškozenými vztahy a zátěží po léta skrývaných traumat, která se sejde po smrti otce, uznávaného profesora a úspěšného básníka, ale také alkoholika – a sebevraha.

Jeho žena je závislá na lécích a vlastní schopnosti ničit vše kolem sebe.

Do domu se sjíždějí jejich dospělé dcery s partnery a pusté sídlo na americkém Středozápadě se tak stane dějištěm rodinného dramatu, kořeněného však notnou dávkou sarkastického humoru. Všichni členové tohoto klanu se před našima očima musí vyrovnat nejen s vlastními jizvami a prohrami, ale i touhou po lásce a štěstí, rodinná tajemství postupně vycházejí najevo, venku je dusný srpen, a vše sleduje mlčenlivá indiánská hospodyně Johnna….

V brilantně napsané konverzaci se všechny závislosti, sexuální frustrace a zranění duše vyjevují postupně, zakrývané sebe nebo druhé zraňujícími narážkami a dost černými vtipy.

Humor Lettsovy hry, která baví i svou drsnou ironií, nemusí být pro každého. To, jak se zde líčí alkoholické či narkomanské excesy a zpackané životy však dává ostřeji vyniknout jejich komickým nebo groteskním rysům.

Děj se odehrává v srpnu 2007 ve velkém venkovském domě nedaleko města Pawhuska, centra okresu Osage ve státě Oklahoma a zároveň hlavního města indiánů stejnojmenného kmene, asi 60 mil (100 km) severozápadně od Tulsy, Oklahoma.

režie: Josef Jan Kopecký

dramaturgie: Josef Jan Kopecký, Martin Markoš, Věra Tauchmanová

překlad: Julek Neumann

hrají: Olga Hanišová; Renata Bašová, Rut Brodská, Kristýna Hrubá, Aneta Komrsková, Aleš Kotlár, Martin Markoš, Radka Minářová, Veronika Peldová, Karel Pešek, Jan Procházka, Petra Procházková, Věra Tauchmanová, Adéla Víchová, Gabriela Weinerová a Pavel Pešek