8x z hradecké Oblastní charity - příběh sedmý - péče o umírající

Přinášíme vám vhled do naší charitní práce prostřednictvím seriálu skutečných příběhů o péči pracovníků Oblastní charity Hradec Králové. Příběh sedmý  - Domácí hospicová péče

Sedmasedmdesátiletou paní jsme přijali do péče koncem června 2017. Zpočátku slabou, unavenou, převážně ležící. Domácí prostředí a laskavá péče blízkých však byly nade všechny léky a zdravotní stav paní se během pár dní začal zlepšovat.

Na její vlastní přání jsme odstranili močovou cévku a sama tak mohla dojít na toaletu. Oči se jí jen smály, měla v nich jiskru, usmívala se a zářila. Při každé návštěvě se na lůžku posadila, nebo si přešla do obýváku do křesla a vyprávěla. O svém životě, o práci na dráze, o cestování, o práci na zahradě. O životě se svým manželem. Přes 40 let jsou životními partnery. Vzájemnou lásku jsme vnímali a viděli při každé návštěvě.ilustrační foto

Když se k ní manžel posadil na lůžko, vždy jí vzal za ruku. Vždy se na sebe podívali a usmáli. Kouzlo okamžiku mě dojímalo pokaždé téměř k slzám. Ani po čtyřiceti letech společného života je tohle láskyplné soužití nepřestalo bavit.Manžel vyprávěl spousty vtipných historek ze života, návštěva plynula za návštěvou a naše společné chvíle byly plné radosti a smíchu.

Onemocnění paní se plíživě horšilo. Řešili jsme především dušnost, ubývání sil, slábnutí nohou. Bylo již téměř nemožné, aby se sama posadila na posteli. Převážně ležela na jednom boku, přesto se manžel snažil co nejdéle udržet manželku aktivní. V roli hlavního pečujícího také vařil, pral, uklízel. Jeho dlouholeté zdravotní neduhy znesnadňovaly péči o paní.

Ani nejbližší rodina na tom zdravotně nebyla nejlépe. Dcera v té době prodělává náročnou onkologickou léčbu, syn rehabilitoval po těžké autonehodě, milovaný vnuk byl na neschopence po prodělaném závažném zánětu, přesto společnými silami náročnou péči o milovanou zvládli.

Úsměv z tváře paní se vytrácel. Méně a méně hovořila, každé slůvko vyslovila jen s velkou námahou. Pohled měla již často prázdný, zahleděný do neurčita, více a více se uzavírala do sebe. Po více než třech měsících v naší péči zemřela. Doma, ve své posteli, v klidu ve spánku, časně zrána. Manžel spal vedle v pokoji, dcera se v noci ve svém bytě vzbudila ze snu s tušením, že maminka zemřela.

Napsala Mgr. Tereza Dolénková, Domácí hospicová péče Hradec Králové

Domácí hospicová péče Hradec Králové

Poskytujeme komplexní domácí hospicovou péči nevyléčitelně nemocným lidem. Snažíme se, aby pacienti důstojně prožili poslední dny svého života a mohli, jak si přejí, zůstat i přes své onemocnění doma, se svojí rodinou, blízkými, v prostředí, které znají a mají rádi. Smyslem péče je zajistit umírajícím lidem co nejvyšší možnou kvalitu života a být oporou celé rodině. Tišíme bolest, dušnost, nevolnost, zvracení, úzkost, neklid. Podmínkou naší péče je přítomnost a aktivní spolupráce alespoň jednoho člena rodiny. Péče je založena na 24 hodinové dostupnosti lékaře a zdravotní sestry 7 dnů v týdnu. V případě zájmu je rodinám nabídnutá pomoc pečovatelské služby a služba duchovního.

Jedná se o jedinou komplexní domácí hospicovou péči v Hradci Králové a blízkém okolí. Poplatek za poskytování péče činí 150 Kč na den. O službu žádá rodina pacienta na doporučení praktického nebo odborného lékaře. Většina rodin využívala sociální službu Domácí hospicové péče Hradec Králové – Poradnu Domácí hospicové péče.

V roce 2017 jsme vykonali 1 971 návštěv, z toho 34 v noci a 383 o víkendech. Zdravotní sestřičky najely celkem 19 381 kilometrů. Nejmladšímu pacientovi bylo 38 let a nejstaršímu 98 let.

logo charita

KOMU A JAK POMÁHÁME - zde naleznete kompletní přehled všech služeb Oblastní charity HK.