Ošetřovatelská služba

Posláním je poskytovat domácí zdravotní péči ve spolupráci s ošetřujícím lékařem a rodinou lidem chronicky i akutně nemocným v jejích vlastním sociálním prostředí v Hradci Králové a blízkém okolí (cca do 20 km).

Domácí zdravotní péče je zaměřena na udržení a podporu zdraví, navrácení zdraví a rozvoj soběstačnosti, zmírňování utrpení nevyléčitelně nemocného člověka a zajištění klidného umírání. Ošetřovatelská péče je poskytována registrovanými zdravotními sestrami dle platných právních norem a ošetřovatelských standardů.

Cílem Charitní ošetřovatelské služby je poskytovat pacientům ošetřovatelskou péči, která podporuje soběstačnost pacienta, zmírňuje jeho těžkosti a zajišťuje důstojné umírání.

Cílovou skupinou  jsou pacienti, chronicky nebo akutně nemocní, žijící v Hradci Králové a blízkém okolí do 20 km, kterým byla ordinována domácí zdravotní péče. Péči může ordinovat praktický lékař, praktický lékař pro děti a dorost nebo lékař propouštějící pacienta do domácí péče ze zdravotnického zařízení.

Domácí zdravotní péče zahrnuje zejména tyto úkony:

• aplikace injekcí, inzulínu, infuzí, odběry biologického materiálu, zajištění infuzní terapie, podávání léků,
  • péče o diabetika, vyšetření glykémie,měření krevního tlaku,
  • prevence dekubitů, prevence imobilizačního syndromu, ošetřovatelskou rehabilitaci,
  • ošetřování defektů (proleženin, bércových vředů, špatně se hojících ran po chirurgických zákrocích apod.),
  • ošetřování stomií,
  • péčo o pacienta na domácí plicní ventilaci,
  • péče o umírající a jejích blízké,
  • aktivace psychiatricky nemocných,
  • cílená kontrola zdravotního stavu pacienta,
  • edukace rodinných příslušníků a další.

Nad rámec výše uvedených činností půjčujeme uživatelům charitní ošetřovatelské i pečovatelské služby rehabilitační a kompenzační pomůcky: polohovací postele, mechanické vozíky, chodítka, toaletní křesla, antidekubitní matrace a různé další pomůcky.

Principy poskytovní služby

• ctí při své práci křesťanské zásady
  • aplikuje v ošetřovatelské péči holistický přístup
  • respektuje důstojnost každého člověka bez ohledu na jeho tělesný, duševní či sociální stav
  • dodržuje rovnoprávný přístup bez ohledu na rasu, pohlaví, národnost, náboženské vyznání
  • podává pacientům informace v rozsahu svých kompetencí
  • umožňuje participaci-zapojenost pacienta do dění
  • možnost pacienta účastnit se rozhodování o záležitostech, které se ho týkají
  • respektuje soukromí pacienta
  • dodržuje mlčenlivost.

Podmínky pro poskytování službyterénní služba

Služby jsou poskytovány 7 dní v týdnu podle potřeb pacientů a indikace lékaře. Ošetřovatelskou péči poskytujeme jen na základě ordinace praktického lékaře, nebo při propuštění z nemocnice ji může ordinovat ošetřující lékař. Služby jsou určeny pacientům v Hradci Králové a blízkém okolí (do 20 kilometrů). V případě potřeby komplexní péče včetně sociální složky organizace nabízí rovněž pečovatelskou službu.

Důvodem pro ukončení poskytování služby je:

• ordinace lékaře, kterou se péče ukončuje zlepšení zdravotního stavu pacienta,
  • přijetí pacienta do zdravotnického zařízení,
  • přestěhování pacienta mimo vymezené území,
  • úmrtí pacienta.

Místo poskytované služby - Hradec Králové a okolí do cca 20 km.