30 let OCH HK - Středisko rané péče Sluníčko
30. října 2022 Aktuálně raná péče

30 let OCH HK - Středisko rané péče Sluníčko

Skutečnost, že se narodí dítě se zdravotním postižením je pro rodiny zdrcující. Radost z narození očekávaného miminka střídá beznaděj, veliký smutek, trápení a obavy o jeho budoucnost. Poradkyně rané péče jsou těmto okamžikům profesně velice blízko. Znají příběhy mnoha rodin. Prožívají s nimi těžké chvíle, ale i radost z každého nového krůčku v rozvoji dítěte, kterým může být nové slovo, získaná dovednost, úsměv.

Základní ideou založení Střediska rané péče Sluníčko v roce 2004 bylo vytvořit kontaktní a informační středisko pro zájemce o služby rané péče v regionu, doplnit stávající síť poskytovatelů sociálních služeb o péči a poskytovat terénní služby rané péče přímo v rodinách s dětmi se speciálními potřebami z důvodu zdravotního postižení nebo jiného ohrožení.

Středisko rané péče sídlí v centru města Hradec Králové v ulici Karla IV. Hezké velké prostory 4. patra budovy České spořitelny poskytují zázemí pro poradkyně rané péče. Jsou zde uloženy rehabilitační a kompenzační pomůcky, které se půjčují do rodin, probíhají zde ambulance či funkční vyšetření zraku. Velká herna slouží i pro společná setkávání rodin, workshopy či přednášky. Dále je zde speciální místnost, kde probíhá simulace dětí s postižením zraku.

Raná péče = terénní služba

„Hlavní výhodou rané péče je skutečnost, že se jedná o terénní službu. Za rodinou dojíždíme přímo domů, takže odpadávají složité přesuny a cestování, kterého si i tak rodiče užijí dost. Hlavní náplní naší práce je podporovat dítě ve vývoji, neméně důležitá je i podpora celé rodiny. Děje se tak na pravidelných konzultacích v místě bydliště rodiny i na setkáváních se více rodin při různých akcích“ říká Mgr. Pavlína Chmelíková ze Střediska rané péče Sluníčko. „Snažíme se maminkám předávat praktické rady pro rozvoj jejich dětí, nasloucháme jejich problémům a nabízíme řešení. Rodiče také bohužel nečerpají všechny příspěvky, na které mají nárok, takže jim pomáháme se orientovat i v této oblasti. Jezdíme do celého Královéhradeckého kraje, díky čemu i maminka z malé vísky z podhůří může u nás najít oporu a na oplátku my máme možnost jí navrátit klid a naději. “

V péči jsou rodiny s dětmi s ohroženým či opožděným vývojem, s dětmi s tělesným, mentálním nebo kombinovaným  postižením, děti předčasně narozené, s nízkou porodní hmotností, děti s atutismem či zrakovým postižením. Kapacita středika je 120 rodin, služba je bezplatná a určená pro rodiny s dětmi do 7 let věku.

„Jsou chvíle, kdy je těžké vše ustát. Ty ale naštěstí většinou netrvají dlouho. Veselejší okamžiky vše rázem zase rozsvítí. Nové slovíčko, slabika, nový pohyb, jiná reakce v chování našich dětí. Pro zdravé děti normální vývoj, pro děti „ze Sluníčka“ úžasný skok, za kterým je veliká trpělivost, houževnatost, bojovnost, také plno slz jejich rodičů. Stojí za to bojovat a prát se a děkuji všem, kteří to nevzdávají. Rodiny, které se Sluníčkem spolupracují, získají průvodce na cestě. Někoho, na koho se mohou kdykoliv obrátit, s kým mohou řešit jakékoliv těžkosti." dodává Mgr. Zuzana Sýkorová, poradce ze Střediska rané péče Sluníčko..

Středisko rané péče Sluníčko

Více o Středisku rané péče Sluníčko