Cena Ď pro Královéhradecký kraj zůstala v Oblastní hradecké charitě

V úterý 10. dubna se uskutečnilo ve Studijní a vědecké knihovně v HK vyhodnoccení krajského kola Ceny Ď pro Královéhradecký kraj. Hlavní cenu si odnesla Mgr. Jana Vaníčková, kterou nominovala naše Oblastní hradecká charita.

Jana Vaníčková

Když přijde, vejde s ní sluníčko.  Jana je úžasná bytost. Má dvě velké děti a společně žijí v Novém Bydžově. Je učitelkou na základní škole. Před dvěma lety si naši Oblastní charitu “oťukla“, když poprvé vyjela s partou dobrovolníků na celodenní brigádu do Neratova. Srdečnost, upřímnost a emoce nenechaly na sebe dlouho čekat a všem bylo jasné, že je Jana „lapená“ do dobrovolnické sítě. Víkendové aktivity jí však moc nevyhcena Ďovovaly. Má ještě maminku, o kterou se stará a chtěla být s rodinou.

V rané péči Sluníčko se objevila rodina z jejího městečka a i přes velmi vážný stav dítěte se Jana vrhla do pomoci. Již třetím rokem je skoro členem rodiny. Někdy pohlídá nemocnou holčičku, ale svoji energii zaměřila spíše k druhé dcerce, kterou vodí do školy a pravidelně se s ní učí. Maminka tak má více času na nemocnou sestřičku. Jaká je to pomoc, asi nejvíce oceňuje maminka. I přes odbornou péči má dalšího člověka, kterému důvěřuje, na kterého je spolehnutí. Má vedle sebe  veselou pozitivní Janu, která ji podrží za ruku a rozumí ji.

Jana ale zvládá víc. Objevila další rodinu, která otevřela náruč a přijala ji. Dochází pravidelně za otcem s dětmi, kteří zůstali bez maminky. Občas je nápomocna praktickou radou tatínkovi, většinu času však tráví s dětmi. Byla všem třem na blízku, již v době, kdy prožívali nejtěžší období krátce po úmrtí maminky.

A do třetice - Jana již třetím rokem doučuje děti. Asi nikdo nepochopí, proč z okresního městečka dojíždí každý čtvrtek odpoledne do úplně cizí školy v jiném městě. Jana má ale jasno. „ Přeci nebudu sedět doma!“

Druhá nominace Oblastní charity Hradec Králové

Vojtěch Šůstek

V letošním roce oslavil Vojta Šůstek významné životní jubileum. Spolu s gratulací bychom mu rádi touto nominací na cenu Ď poděkovali za dlouhodobou spolupráci s Oblastní charitou Hradec Tříkrálová sbírka v ČernilověKrálové, a to zejména v rámci koordinování a organizace Tříkrálové sbírky v Černilově.

První dva ročníky Tříkrálové sbírky v Černilově zajišťovala koledníky a průvodce hradecká Oblastní charita. Vojta se rozhodl další ročníky organizovat sám, s dětmi a dospělými z Černilova. A vzal to za správný konec. S typicky neutuchající energií zapojil přátelé z farnosti i další lidi z obce. Jak těžké či snadné bylo přesvědčit další a nadchnout je pro myšlenku, ví asi jen on.Tříkrálová sbírka v Černilově

Po Černilově tak v prvních letech koledy procházely tři čtyři skupinky. V posledních letech vyjde do ulic obce přes třicet dětských koledníčků v bílých pláštích, s korunami na hlavách a téměř tucet dospělých průvodců.

Vojta je jeden velký úsměv a do příprav Tříkrálové sbírky vnáší celá léta svoji energii, pohodu a přátelskost. Inspiroval a podpořil zavedení Tříkrálové sbírky i v několika dalších obcích v blízkém okolí.

Aktuálně

6. 3. 2019 — 24. 6. 2019

Namalujte kamínek pro děti z rané péče

6. 3. 2019 — 10. 7. 2019