Tříkrálová koleda v Chlumci nad Cidlinou. Děkujeme vám.

Letošní výtěžek tříkrálové sbírky v Chlumci na Cidlinou předčil veškerá očekávání. Soudsedská koleda, jak jí nazývají místní, si získává stále více podporovatelů i odvážných koledníků králů. Děkujeme  všem upřímně, především paní Marii Křepelové, která je hybným motorem chlumecké koledy.

Milí přátelé,

máme za sebou třetí sousedskou koledu.  Doprovod tentokrát doplnil Pavel Hampl u Lidlu, Lenka Drtinová za Cidlinou a Katka Kovářová se mnou v Riegrově ulici, kde jsme zaskočily za Ivču Macků / Křepelovou /, která čeká miminko.

Zase jsme plní dojmů. Děti si to užily a snad vám udělaly radost.  Vy jim, svým nádherným přístupem, také.  Krásné, skoro jarní počasí přálo koledníkům, obávala jsem se, že ne tolik jejich kasičkám, protože kdo mohl, jel na hory, nebo na výlet.  Vítáte nás však rok od roku vřeleji.

Do naší královské rodiny přibylo koncem prosince malé jezulátko a novopečený Chlumec nad Cidlinoutatínek přesto přijel z Prahy doprovázet koledníky. Gratulujeme a přejeme hodně zdraví!

I ostatní v doprovodu jsou neskuteční obětavci.  Každý z nich, jako třeba zrovna Pavel Hampl, je tak vytížený, že by právem mohl odmítnout.  Paní Kopecká má v Kladrubech, Lučicích a Pamětníku tříkrálovou šichtu tři dny. A to už po několik let.  Paní Bereščáková doprovázela dvě skupinky najednou.  Paní Ulrichová v sobotu ráno odvezla své dvě dcery do jiných skupinek a se třetí a jejími kamarádkami odchodila koledu na Krašově.  Pak v rychlosti posháněla kroje pro 13 dětí, se kterými v neděli udělala první, premiérovou, koledu v Žiželicích.  Děkujeme za zapůjčení oblečení paní Krátké – ty její kroje jsou nádherné - a paní Řezáčové ve škole.  Nejen doprovod, ale i ostatní rodiče pomáhali ze všech sil. Naše chlumecké děti posílili kamarádi z venkova, asi nejvíce z Klamoše, kde se o účast na koledě děti skoro perou. Dokonce se tam prý stává, že když někdo není při koledě doma, nechá příspěvek pro koledníky u sousedů.  Jednu skupinku dětí nám na pomoc poslali z Vlkova a vlkovské maminky se ustrojily doma ve vsi za krále, aby pomohly vybrat peníze pro místní kostelíček.     Chlumec nad Cidlinou

Paní Vendula Petrovická doslova vydupala ze země koledu v Lišicích, kde nemají děti.  Dokonce dali dohromady skupinky dvě, pro Lišice i Lišičky. Dobrá práce!

Dostala jsem o Vánocích milý pohled s kresbou Tří králů od Josefa Lady a poděkováním za obnovu Tří králů. To ne já, ale vy všichni jste je pomohli v této podobě obnovit.  Co bych sama zmohla?  Nejvíc vděčím asi maminkám, které si to od začátku vzaly za své.  Obstaraly nádherné kroje, vypravily děti i s hudebními nástroji, dohodly si trasy.  Výhoda byla, že nám škola prošlapala cestičku.  Koledě se věnuji už od října, nenakoupím ani dárky k Vánocům, neviděla jsem jediný sváteční televizní program, ale ten výsledek za to stojí. Pokud máte vy radost z koledníků, děti hezkou vzpomínku a staří lidé budou mít díky příspěvkům zajištěnou takovou péči, aby mohli dožít doma, tak to stojí za to.

Kasičky jsou spočítané. Celkem za Chlumec i se školou + Kladruby, Lučice, Pamětník jste letos darovali  neuvěřitelných 86 682 Kč. V roce 2017 jste přispěli  74 679 Kč.  Roku 2016 kdy jsme začínali se sousedkou koledou to bylo  63 918 Kč. Už  ten první rok to bylo hodně, vloni jsem si říkala, že jste děti odměnili za ten mráz, letos jsem si myslela, že bude dost lidí na horách, nebo na výletech.

Nemůžu vám všem být dost vděčná. Díky !!!!!!!!

Z Chlumce děkuje Marie Křepelová a z charity Petra Zíková Pamětník

Tohle je autentický komentář paní Ulrichové, myslím, že by bylo škoda ho nějak upravovat.

No tak to je super výsledek. V Žiželicich jsme dali zhruba 50 baráků a vykoledovali 7400,- na tři kasy. Jak jsem říkala chodili jsme společně.

Mamky byly spokojené a už přemýšlejí nad dalším rokem. Starosta obce a zástupce ještě dodávali do kasiček těsně před rozpečetěním. Člověk z toho má fakt hezký pocit, nejen z těch peněz, ale i z toho nadšení lidí pro věc a čím dál vřelejšího přijetí.

A takhle popsala koledu v Lišicích paní Petrovická:

Jsme obec skládající se ze dvou částí Lišic a Lišiček. Trvale hlášených obyvatel máme jenom 158. Školu ani školku nemáme. Děti na koledu jsme si museli „vypůjčit“ od chalupářů. Přesto jsme to zkusili. Kostýmky jsme ušili, děti si vyrobili korunky, maminky tomu věnovaly svůj volný čas. Lidé byli potěšeni, leckdy i slzičku zamáčkli a svou štědrostí se nám odvděčili. Vykoledovali jsme nádherných 6215,- Kč. Snad jsme v Lišicích započali pěknou tradici!

pro Chlumecké listy napsala Marie Křepelová

Aktuálně