Tříkrálová sbírka v Chlumci nad Cidlinou. Děkujeme Vám.

Tříkrálová sbírka v Chlumci nad Cidlinou nabírá rok od roku na intenzitě. Je to zásluhou mnoha a mnoha ochotných dobrovolníků dospělých i dětských. Je nutné však zmínit minimálně tři - Marii Křepelovou, Mgr. Evu Řezáčovou a Janu Kopeckou. Jsou nepostradatelnými, laskavými organizátorkami akce ve městě.

Jak dopadla tříkrálová koleda 2019 v Chlumci nad Cidlinou - text i foto zaslala Marie Křepelová

Milí sousedé, zajímalo by vás, jak vypadá příprava koledy?

Mladou generaci neznaje, dám, v době od října do štědrého dne, s pomocí tipů od kdekoho na kdekoho, po desítkách telefonátů a meilů, hrdě dohromady úžasných 17 sousedských skupinek, to je s anděly 70 lidí, nejvíce v historii. Abych pak těsně před koledou zjistila, že tak u třetiny z nich někdo vypadl a ostatní bez něj s nikým jiným nepůjdou. A kolotoč začíná, teď už velkým fofrem, znovu. Tady se projeví lidská solidarita. Během koledy a její přípravy poznám tolik dobrých, obětavých lidí, že mě to nabíjí celý rok. Jejich počet se blíží stovce. Hodně pomohla paní Drtinová, Ulrichová a její dcery i další.

Paní Horáková na Františku narychlo dosadila místo malých koledníků ztepilé královny, ve věku na vdávání. Paní Krátká nalákala na poslední chvíli tři princezny. Tak se k naší úlevě mohlo koledovat všude, i když po koledě jsme zjistili, že malé mezery jsme měli. Tak se na nás, prosím, nezlobte, snad to dopadne příště.

Chlumec nad Cidlinou

Nehodlala jsem to vzdát, i kdybychom měli za krále vyrazit my důchodci. Já s rukou v sádře a další třebas o berlích.

Tak teď už popořádku. Začali jsme opět novoročním požehnáním 2. ledna 2019. Pan Fibigr udělal zase krásné fotky. Ta atmosféra v kostele sv. Voršily, nám bezvěrcům neznámá, nejde popsat, to se musí zažít. Pan Beňo po divadélku hezky a právem poděkoval rodičům za to, jak vedou svoje děti. Od pana děkana Vidourka dostaly děti požehnání. Dozvěděli jsme se i pro mě překvapující věc, totiž že Vánoce letos končí až 13. prosince. Je to vždy neděli po Třech králích. Víte to někdo? A začínají východem první hvězdy 24. prosince. Ne, jak nám to připadá vlivem komerce, že začátek je někdy od října a konec úderem povánočních výprodejů. Bříška sytíme celý rok, a už vůbec neznáme čtyřtýdenní adventní a šest neděl trvající předvelikonoční půst, po kterém musí jídlo úplně jinak chutnat. Věděli byste, že v těchto dvou obdobích půstu s výjimkou třetí adventní neděle se ani nezdobí kostely? Pak ta jejich krása o svátcích při nazdobení a zpěvu o to víc vynikne.

No, a potom, v pátek 4. ledna, vyrazily čtyři skupinky koledníků ze školy a dvě paní Kopecké a Vávrové v Kladrubech do zasněžené krajiny. Na nás, ani na dvě skupinky koledníků v Lučicích v sobotu sníh nepočkal, spláchl ho noční a ranní déšť. Později kráčeli koledníci podmračenou krajinou, takže i fotky jsou letos trochu pošmournější.

Kdo jsou ti letošní stateční vůdci sousedské koledy?

Naše stálice: paní Irena Bereščáková,Táňa Horáková, Kateřina Kudrnová, Pavel Hampl, Dagmar Ulrichová / spolu se Sandrou Novotnou, Petr Beneš, Helena Krátká, Martina Kolinská, Pavel Smíšovský, Zbyněk Říha. A pak ti, co se k nám nově přidali: maminky Blanka Sedláková, Jana Tejchmanová, Lenka Šilhánková, pak šikovní mladí: Kristýnka Krátká, Vojtěch Horák, Lukáš Soukup.

V Kladrubech tradičně dělala doprovod paní Kopecká, která také rychle upravovala kroje na velikost svých mini i maxi koledníků a paní Vávrová. V Lučicích k paní Kopecké další doprovod letos poprvé mohla dělat zkušená kolednice Lada Mrňáková.

V Lučicích měli nejmladší kolednici v naší historii. Tříletou Elišku Pšeničkovou. I když ona to vehementně popírala a durdila se: Mně nejsou tři, mě už byly tři! Bravurně odchodila celou koledu. Ve věku čtyř let začala předtím koledovat její tehdy stejně kouzelná sestra Kačenka a předloni byla za nádherného andílka také tehdy čtyřletá Eliška Netíková. Ale tříletého a k tomu takhle statečného koledníčka jsme ještě neměli.

Pro úplnost ještě jména školního doprovodu: Kamila Macáková, Táňa Horáková, Kateřina Svobodová a Tereza Turková.Chlumec nad Cidlinou

Hezky to vyjádřil můj pražský vnouček - Babi, to mají ty vaše děti ale dobré, že poznají sousedy. A já dodávám: To ale máme dobré, že tu máme tak obětavé lidi, kteří jdou ve svém volnu pomoci dobré věci, to to máme dobré, že máme tak hodné a štědré sousedy. A to je dobře. Vždyť i tady v Chlumci je už hezká řádka lidí, kterým charita pomohla v posledních chvílích života, i těch, kterým pomáhá s postiženými dětmi, což je ještě těžší životní osud.

Byli jste štědří jako obvykle. Děti zase přinesly kromě zážitků plné kasičky. Uvažujeme, zda si nemáme u charity vyžádat výrobu kasiček velikosti XXL !

Vykoledovalo se neuvěřitelných 88 175 korun. Z toho škola 13 776 Kč, Lučice 4 620 Kč, Kladruby 3 586 Kč a v sousedské koledě přímo v Chlumci 66 193 Kč.

Je to nevídaná solidarita a jsem vám za ni všem moc vděčná.

A to k tomu za Chlumec ještě přibudou vykoledované peníze z kasičky v kostele, které se ale počítají až déle.

Za všechny koledníky vám z celého srdce děkuje Marie Křepelová a z charity Petra Zíková