Charitní pečovatelská služba dojíždí s pomocí k seniorům domů

Charitní pečovatelská služba zahájila svoji činnost v srpnu 1991. Během téměř tří desítek let zajistila pomoc mnoha a mnoha seniorům a senoirkám v jejich domácím prostředí.

Charitní pečovaterslká služba pomáhá lidem se sníženou soběstačností, lidem s tělesným či duševním postižením i rodinám s trojčaty a více dětmi v péči o vlastní osobu a domácnost. Největší skupinu klientů tvoří senioři.

Pečovatelé a pečovatelky jsou seniorům nápomocni v činnostech od ranního vstávání až po uložení k večernímu odpočinku. Pomohou  s hygienou v koupelně i na lůžku, použitím WC, také oblékáním, svlékáním, podáváním a  přípravou jídla a nápojů. Zvládájí pomoc při samostatném pohybu po bytě, přesunu na lůžko nebo vozík. Na základě domluvy zajistí drobný úklid domácnosti, nakoupí, zařídí různé pochůzky, vyperou a vyžehlí prádlo.

"Naším cílem není jen přímá pomoc a ulehčení jejich života doma. Snažíme se je podpořit, aby byli v maximální možné míře samostatní v  péči o  sebe, v  jejich schopnostech a dovednostech." říká Mgr. Jakub Cutych vedoucí  pečovatelské služby OCH HK. "Vzhledem ke sloučení OCH HK s Farní charitou Třebechovice pod Orebem se od 1. 1. 2018 k Charitní pečovatelské službě v Hradci Králové připojilo středisko Charitní pečovatelské služby v Třebechovicích pod Orebem. Poskytování našich služeb se tak rozšířilo i do Mikroregionu Třebechovicko a Mikroregionu Černilovsko."

V roce 2018 poskytovalo středisko Charitní pečovatelské služby své služby celkem 386 uživatelům v Hradci Králové a okolních obcích (Běleč nad Orlicí, Boharyně, Blešno, Černilov, Divec, Dobřenice, Jeníkovice, Kunčice, Ledce, Libčany, Libníkovice, Librantice, Libřice, Lochenice, Mokrovousy, Nechanice, Praskačka, Předměřice nad Labem, Sadová, Těchlovice, Třebechovice pod Orebem, Všestary, Vysoká nad Labem, Výrava, Vysoký Újezd.)

Příběh z Charitní pečovatelské služby

Lukáš a Lucie

Jednoho dne se nám ozval Lukáš, že by potřeboval pomoci s péčí o svoji manželku Lucii, kterou propouštějí z nemocnice. Lukáš si chtěl manželku vzít zpět domů, kde spolu žili před tím, než byla na delší dobu hospitalizována. Lucie trpí neléčitelnou nemocí, která způsobila, že je upoutána na lůžko. Prognózy nebyly úplně nejlepší. Lucie měla mít před sebou jen pár týdnů života.

Začali jsme tedy docházet na ranní návštěvy, kdy jsme Lukášovi pomáhali s ranní hygienou u manželky a fungovali jsme jako podpora pro oba v těžké životní situaci. Po zbytek dne se Lukáš staral sám a vše velice dobře zvládal. První návštěvy nebyly pro nás vůbec jednoduché, protože Lukáš ani Lucie nejsou ve věku našich běžných klientů. Během pár měsíců se ale začal zdravotní stav Lucie doma zlepšovat. Dokonce natolik, že je schopna se svým manželem jet na vozíku ven na procházku nebo na víkend na chalupu.

Naše služba se rozšířila na docházení třikrát denně, abychom pomohli Lukášovi ušetřit síly a aby pro Lucii bylo celodenní ležení v posteli co nejpohodlnější. Společnými silami zvládáme, aby Lucie mohla co nejdéle zůstat s Lukášem doma a aby pro ně situace nebyla tak zatěžující. Zdravotní stav Lucie se zlepšil. Sice je stále upoutána na lůžko nebo na invalidní vozík, ale může zůstat se svým manželem doma. Prognózy lékařů se nenaplnili.

ilustrační foto  pečovatelská služba Oblastní charity HK