Poradna Domácí hospicové péče poskytuje odbornou psycho - sociální podporu a pomoc nevyléčitelně nemocným v konečném stádiu onemocnění. Umožňuje nevyléčitelně nemocným a jejich blízkým, kteří o ně v domácím prostředí pečují či pozůstalým, kteří o ně v době nemoci pečovali, získat potřebné informace, pomoc, podporu pro zvládnutí náročné životní situace.

170831_dhp_-0069

Kontakt:

Návštěvní hodiny:

Ambulantní forma (na adrese služby):

Pondělí: 9:00 – 12:00 (16:00 – 18:00 1x za měsíc klub pro pozůstalé/ podpůrné skupiny)
Ostatní pracovní dny je možné službu využít po předchozí domluvě.

Terénní forma (v domácnosti klienta):

pondělí, úterý, středa, čtvrtek 7:00 - 15:00
pátek 7:00 - 12:00

Schůzky v domácnostech klientů jsou domlouvány předem v rámci daného časového rozmezí.

dhp

Charakteristika služby

Poslání

Posláním Poradny Domácí hospicové péče (dále jen Poradny) je umožnit nevyléčitelně nemocným a jejich blízkým, kteří o ně pečují či pozůstalým po úmrtí blízké osoby, získat potřebné informace, pomoc, podporu pro zvládnutí náročné životní situace, kterou zrovna zažívají.

Cílová skupina

Lidé starší 18 let z Hradce Králové a blízkého okolí do 30 km (v rámci Královéhradeckého kraje) ocitající se v těžké životní situaci, která se jim nedaří zvládnout vlastními silami ani za pomoci svých blízkých. Zároveň jsou buď:

• lidé, kterým byla sdělena diagnóza nevyléčitelného onemocnění, a hledají pomoc, jak se s touto situací vyrovnat
  • lidé s nevyléčitelným onemocněním v pokročilém či konečném stadiu nemoci, hledající podporu a pomoc v bilancování svého života
  • lidé, kteří zvažují péči o nevyléčitelně nemocného doma
  • lidé, kteří pečují o nevyléčitelně nemocného doma a potřebují pomoc a podporu
  • lidé, kteří jsou zarmouceni po úmrtí blízkého člověka
  • lidé, kteří potřebují rady a informace o nezbytných úkonech, které je třeba zařídit po úmrtí blízké osoby

Služba je poskytována ambulantní i terénní formou, telefonicky nebo e-mailem.

Cíle

Formou základního a odborného sociálního poradenství poskytovat informace, podporu a pomoc klientům Poradny Domácí hospicové péče tak, že:

• mají dostatek potřebných informací, jak zvládat svou životní situaci a dokáží se zorientovat v krizové situaci způsobené závažným onemocněním či blízkostí smrti
  • jsou informováni o možnostech mobilní hospicové péče
  • mají podporu v komunikaci a doprovázení v těžké životní situaci (mají prostor pro sdílení obav, starostí a smutku, potřebách, přáních aj.)
  • mají vytvořené dobré podmínky pro péči o své blízké doma v jejich přirozeném sociálním prostředí až do konce života
  • je zachována přirozená vztahová síť pečujících a jejich blízkých
  • ví, co je třeba zařídit po úmrtí blízkého člověka
  • projdou bezpečně procesem truchlení a vyrovnají se se ztrátou, zorientují se v nové životní roli a naučí se žít bez svého blízkého

V jakém případně nemůžeme službu poskytnout

Službu neposkytujeme lidem, kteří:

• nepatří do cílové skupiny nebo žádají činnost, kterou Poradna neposkytuje
  • v případě plné kapacity

Pracovníci Poradny při práci s klienty vycházejí z těchto zásad:

• Individuální přístup a empatie. Každý člověk je jedinečný, proto i cesta k jeho řešení je velmi individuální. Potřeby člověka vnímají v rovině tělesné, psychické, sociální a spirituální. Pracovníci se snaží o citlivý a vnímavý přístup.
  • Partnerství, nestrannost, respekt. Pracovníci respektují názory, hodnoty, vyznání, smýšlení a přesvědčení klienta. Respektují navyklý způsob života, volbu prostředí, ve kterém člověk žije, a postoje k existenciálním otázkám
  • Diskrétnost a mlčenlivost.Pracovníci bez souhlasu neposkytují žádné informace nikomu jinému.

Kapacita

• terénní forma: okamžitá kapacita: 1 klient - kapacita vyjádřená intervencemi: 24 intervencí/ týden
  • ambulantní forma: okamžitá kapacita: 1 klient - maximální kapacita vyjádřená intervencemi: 4 intervence/ týden

maximální kapacita podpůrné skupiny: 10 klientů

intervence = 30 min. konzultace

Forma

• terénní - klientům k dispozici po předchozí domluvě v přirozeném prostředí klienta (v Hradci Králové a okolí v dojezdové vzdálenosti 30 km).
  • ambulantní – zájemcům a klientům k dispozici pouze ve stanovené dny a časy. Před návštěvou poradny je vhodné se telefonicky objednat.
  • telefonická
  • internetová

Služba Poradny Domácí hospicové péče je poskytována bezplatně.

Garantovaná nabídka služby Poradna Domácí hospicové péče

Podvečerní klub

Chceme nabídnout pomoc a podporu lidem, kterým zemřel partner/ka nebo manžel/ ka, otec nebo matka, sourozenec, kamarád/ka… a doléhá na ně samota. Pro ty, kteří nechtějí být se svým smutkem sami, nabízíme bezpečné místo podvečerního klubu JinAK. Někomu přináší úlevu a naději zjištění, že není ve své situaci sám.

Vždy poslední středu každého měsíce je možnost se setkat s někým, kdo prožívá či prožíval podobnou ztrátu a vzájemně se tak podpořit. Je možné hovořit o svém blízkém… sdílet, jak se vyrovnávají se zármutkem a co pomáhá nebo naopak nepomáhá … najít inspiraci, jak jít dál… možná získat nové přátele a spřízněné duše… praktickou pomoc a rady, jak se třeba pere prádlo nebo opravuje rozbitá klika u dveří… nápady, jak se realizovat, být užitečný a jak najít nový smysl života….

• Můžete přijít jen jednou nebo chodit nepravidelně… záleží to jen na Vás, Vašich pocitech a potřebách.
  • Můžete přijít a jen poslouchat nebo říci jen pár vět nebo se svěřit víc… nikdo Vás k povídání nebude nutit. Možná naleznete ve slovech druhých útěchu nebo inspiraci a sílu promluvit.
  • Připravíme pro Vás malé občerstvení, kávu a čaj. Jestli budete chtít donést něco malého k zakousnutí, protože třeba rádi pečete a nemáte komu, můžete. Ale nemusíte!
  • Vždy bude přítomen odborný pracovník Poradny, a to v jakési roli tichého pozorovatele nebo moderátora, který usměrňuje a posiluje dění ve skupině.
  • Témata si volí většinou účastníci sami, jen někdy jej může navrhnout moderátor.
  • Setkání bude trvat 2 hodiny a maximální počet účastníků bude 7 lidí.
  • Setkávání v klubu je zdarma a má svá pravidla – např. dobrovolnost; svoboda mluvit či mlčet; právo odmítnout odpovědět na položenou otázku; nevynášet získané informace z klubu….
  • Jestli potřebujete po dobu účasti na klubu pohlídat děti, můžeme Vám zajistit hlídání z řad dobrovolníků Oblastní charity.
  • Termíny v roce 2019 jsou: 30.1., 27.2., 27.3., 24.4., 29.5. 26.6., 25.9., 30.10., 27.11., 18.12. v čase 16 - 18 hodin.
  • Prosíme, abyste nám svoji účast předem napsali e-mailem na domacihospic@charitahk.cz nebo sms na tel.č. 775 420 977.

Současně s klubem se zrodila v Hradci Králové i svépomocná skupina o.s. Dlouhá cesta (sdružení rodičů, kterým zemřelo dítě v jakémkoliv věku www.dlouhacesta.cz). Ztráta dítěte bývá jednou z nejbolestivějších, které nás mohou v životě potkat. Jsme rádi, že můžeme pomoci s její realizací a to prostory Oblastní charity v Kotěrově ul. 847. Její druhé setkání bude 3.11. 2018 v 15 Bližší informace poskytne laická poradkyně Jana Horáková, která prosí o potvrzení účasti na telefon: 721 288 215, e-mail: nejstesami@dlouhacesta.cz.

Další naše služby

Zpět na úvodní stránku