Tříkrálová sbírka

Děkujeme, děkujeme! Oblastní charita Hradec Králové posílá upřímné poděkování do všech obcí a měst regionů Královéhradecka, Novobydžovska, Chlumecka, Třebechovicka a Černilovska. Výtěžek Tříkrálové sbírky z 363 rozpečetěných kasiček je 1 602 081 Kč. K dnešnímu datu jsme získali ještě dalších 115 456 Kč prostřednictvím on-line podpory.

Ještě na konci listopadu bylo možné jen těžko odhadnout, zda se sbírka v klasickém modelu s králi v bílých pláštích uskuteční. Připravovala se i varianta s umístěním statických kasiček na úřadech, místních obchodech, či školách. V loňském roce se osvědčila i možnost on-line podpory. Všichni jsme ale doufali, že se novoroční koleda přeci jen na ulicích rozezní a že koledníci králové s bílými korunami na hlavách vnesou do ulic novoroční poselství naděje.

Někde se rozhodlo o podobě sbírky již na začátku adventu, v mnoha obcích a místech regionu se vše řešilo až těsně samotným koledováním. Covid měl vliv na vše, co platilo večer, bylo druhý den jinak. Na poslední chvíli vznikaly nové skupinky, nebo se úplně rušily.

Děkujeme Vám

"Vážení přátelé Tříkrálové sbírky, dovolte, abych Vám upřímně poděkoval za pomoc při organizaci Tříkrálové sbírky 2022. Finanční prostředky z Tříkrálové sbírky jsou pro naše projekty a služby velmi důležité. Stejně důležitou vnímám však i lidskou rovinu sbírky. Ta letos předčila veškerá očekávání. Byla o dobrých skutcích a  laskavých srdcích. Byla o odvaze, nasazení, o naději. Jsem velmi vděčný Vám malým i velkým koledníkům, průvodcům, pracovníkům z obecních i městských úřadů, duchovním, pedagogům a dalším ochotným lidem, kteří nám pomohli v této tak těžké době Tříkrálovou sbírku uskutečnit. Děkuji za všechny dary. Moc bych přál nám všem, aby nás v tomto roce čekaly šťastnější a lepší dny, aby situace byla příznivá pro jakékoliv aktivity a setkávání, pro klidný a radostný život. " řekl Mgr. Vojtěch Šůstek, ředitel  OCH HK

Tříkrálové kasičky se zapečetily pro obce a města: Babice, Blešno, Bolehošť, Bor, Bříza, Černilov, Červeněves, České Meziříčí, Čestice, Číbuz, Čištěves, Divec, Dobřenice, Dohalice, Dolní Přím, Hněvčeves, Hubíles, Horní Přím, Holohlavy, Hořiněves, Hradec Králové, Chlumec nad Cidlinou, Chotělice, Chlum, Chudeřice, Jehlice, Jeníkovice, Jílovice, Káranice, Klamoš, Kladruby, Kosice, Kosičky, Králíky, Králova Lhota, Kratonohy, Michnovka, Ledce, Lejšovka, Lhota pod Libčany, Libčany, Libníkovice, Loučná Hora, Librantice, Libřice, Lišice, Lodín, Lochenice, Lovčice, Lučice, Lužec nad Cidlinou, Máslojedy, Michnovka, Mlékosrby, Mokrovousy, Mžany, Neděliště, Nechanice, Nepolisy, Nové Město, Nový Bydžov, Nový Přím, Obědovice, Olešnice, Osice, Petrovice, Pamětník, Písek, Praskačka, Probluz, Převýšov, Rohenice, Rosnice, Sadová, Sedlice, Sloupno, Smržov, Sovětice, Stará Voda, Stěžery, Stračov, Střezetice, Světí, Štíty, Třebechovice pod Orebem, Urbanice, Újezd, Vlčkovice, Všestary, Výrava, Vysoká nad Labem, Vysoký Újezd, Želí, Želkovice, Žďár nad Orlicí, Žíželeves. Vedení obce Černožice zaslalo finanční dar.

Ke sbírce v Hradci Králové se letos připojily děti ze Základní školy Jiráskovo náměstí, Biskupského gymnázia, Gymnázia Boženy Němcové, Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední zdravotnické školy, Obchodní akademie a Základní školy v Plotištích.

Velkou pomocí byli také děti a pedagogové ze škol z okolních obcí a měst: - ze Základní školy ze Skřivan, Smidar, Chlumce nad Cidlinou, Nechanic, Nového Města. Opět se připojily děti z Praktické školy z Nového Bydžova s průvodci z Gymnázia Nový Bydžov. V Lochenicích, Vysoké nad Labem a Hradci Králové již tradičně pomohli skauti ze skautských oddílů Sv. Jiří a Sluníčko.

Vážíme si důvěry a podpory

Výtěžek Tříkrálové sbírky 2022 podpoří Hospicovou péči o nevyléčitelně nemocné a jejich rodiny v domácím prostředí, přípravné práce pro výstavbu lůžkového hospice, odborné sociální poradenství v těžkých životních situacích, provozně technické zázemí pro sociální služby a zdravotní péči, dále humanitární projekty v Indii (5 %, např. školní autobus), krizový fond pro pomoc při mimořádné události (3 % např. povodně). Třetina z celkového výtěžku je určena na humanitární pomoc Charity Česká republika a další projekty na pomoc lidem v nouzi.

kompletní fotogalerie skupinek koledníků

Přehledy podle obcí a měst, podle čísel kasiček

270017091_1032585877322039_1475885142053345410_n

Obecné informace o Tříkrálové sbírce

Tříkrálová sbírka je největší dobročinnou sbírkovou akcí v České republice. Do její organizace a průběhu koledování se každoročně zapojí více než 70 tisíc dobrovolníků, kteří do kasiček vyberou desítky milionů korun. Výtěžek sbírky je určen především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším jinak sociálně potřebným skupinám lidí a to zejména v regionech, kde sbírka probíhá.

Vedoucím skupinky musí být osoba starší 15 let, vybavená průkazem koledníka. Skupinka koleduje od domu k domu, přináší radostnou zvěst vánočních svátků, obdarovává drobnou pozorností. Současně koledníci prosí o finanční příspěvek do úředně zapečetěné  kasičky, opatřené charitním logem.

Veškeré kasičky jsou řádně zapečetěné příslušným obecním, městským úřadem. Každá kasička musí mít doklad o zapečetění, rozpečetění, výčetku.

Klíč k rozdělení výtěžku Tříkrálové sbírky.