30 let OCH HK - Noclehárna
7. listopadu 2022 Aktuálně Noclehárna

30 let OCH HK - Noclehárna

Pomoc lidem bez domova bylo nutné řešit již po sametové revoluci. Hradecká Oblastní charita začala provozovat Azylový dům pro muže a až otevření nové budovy Domu Matky Terezy, sociálních služeb pro lidi bez domova vytvořilo podmínky pro zavedení sociálních služeb - Noclehárny, Denního centra, Sociální rehabilitace.  V roce 2012 byly otevřeny další prostory pro přenocování lidí bez domova -  Zimní noclehárna.

Když se někdo ocitne „na ulici“, bez přístřeší, bez pomoci a je mu alespoň 18 let, může přijít. V zařízení jsou nonstop pracovníci a pro toho, kdo je v nouzi, jsou dveře otevřené. Dům Matky Terezy mu dle možností a kapacity nabídne různé formy pomoci a podpory. Může přijít jen přes den, nebo přenocovat, může zde přechodně bydlet, nebo se může učit něčemu novému prostřednictvím různých konkrétních činností. Najde zde lidi, kteří jej vyslechnou, kteří mají zkušenosti s problematikou lidí bez domova, mají potřebné informace a jsou především připraveni pomoci situaci řešit.

Jednou ze služeb je možnost přenocování v Noclehárně

Za poplatek ve výši 40 Kč za noc má klient nárok na postel a ložní prádlo, které opět ráno odevzdá. Pokoje s 30 lůžky jsou připravené pro muže a další s 15 lůžky pro ženy. V přízemí budovy mohou lidé využívat sociální zařízení včetně sprchy. K dispozici mají malou kuchyňku a boxy s nádobím. Kdo přenocuje, dostane zdarma teplou polévku, nebo chleba se sádlem. Zdarma si mohou vyprat a usušit prádlo. V případně nutnosti dostanou lidé čisté a suché oblečení ze Sociálního šatníku. Maximálně dvakrát do roka může být klientům poskytnuta Úvěrová jízdenka za účelem vyřízení lékařů, práce, návazné služby.

Noclehárna poskytuje celoroční provoz v budově Domu Matky Terezy. V době od 1. prosince do 31. března je otevřená ještě Zimní noclehárna na adrese Veřejná část letiště Hradec Králové. Zde je ​20 lůžek a lidé platí za jeden nocleh 20 Kč.

V zimě roku 2021 měla veřejnost možnost premiérově podpořit nocleh lidí bez domova v bezpečí Domu Matky Terezy. O tom, jak byl startovací projekt úspěšný, vypovídá 500 kusů nakoupených Hradeckých leženek.

Pád na dno bývá někdy i velmi rychlý, jak náročné může být  odrazit se zpět a získat reálnou naději, že bude zase líp, ví téměř každý, kdo branami Domu Matky Terezy prošel... Každému ta jeho „mizerná“ část života nějak začala...a jestli bude líp, záleží, kromě jiného, i na tom, jak moc bude on sám chtít.

Noclehárna v Domě Matky Terezy, sociálních služby pro lidi bez domova

Více o Noclehárně