Projekt vyčlenění Sociálního šatníku ze Sociální rehabilitace
9. prosince 2022 Aktuálně ze Šatníku

Projekt vyčlenění Sociálního šatníku ze Sociální rehabilitace

Cílem projektu je vyčlenit Sociální šatník ze Služby sociální rehabilitace poskytované pod střediskem Dům Matky Terezy a nadále ho provozovat jako činnost, která navazuje na sociální služby, a jako podpůrnou součást sociální práce s cílem poskytnout materiální pomoc osobám v hmotné nouzi a osobám bez přístřeší. Cílem projektu je pomoc těmto osobám se zmírněním důsledků sociálního vyloučení a usnadnit jejich další integraci. Pomoc je poskytována formou ošacení, obuvi, doplňků, ložního prádla, ručníků, nábytku atd.

Poskytování charitních šatníků není činností poskytovanou v rámci zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách, to znamená, že se nejedná o sociální službu. Dosud byl šatník začleněn do služby Sociální rehabilitace, jelikož se na jeho fungování podíleli sami klienti. Vzhledem k tomu, že šatník je otevřen nejen pro klienty Domu Matky Terezy, sociálních služeb pro lidi bez domova, ale i pro klienty sociálních odborů či jiných organizací se stejnou nebo obdobnou cílovou skupinou, kterou spojuje sociální potřebnost a nelehká situace, ve které se ocitli (lidé bez domova, osoby v krizi, osoby bez přístřeší, imigranti a azylanti, etnické menšiny, senioři, rodiny s dětmi, obyvatelé a obyvatelky azylových domů, ubytoven, osoby propuštěné z výkonu trestu či zasažení živelnou pohromou), tak využití šatníku a objemy práce v posledních letech násobně narostly  a přesahují možnosti sociální služby.

V loňském roce uspokojil šatník potřeby cca 800 klientů a vydal téměř 11 tisíc kusů oblečení, obuvi a 100 kusů nábytku. V poslední době šatník prožívá obrovský příliv materiálních věcí a oblečení od českých spoluobčanů pro občany Ukrajiny, kterým zajišťuje základní oblečení, boty, nádobí, případně další potřebné věci.

Pověřený pracovník sociálního šatníku dbá na to, aby vydávané oblečení bylo čisté v pěkném a zachovalém stavu a pomáhá s výběrem potřebného oblečení. Je odpovědný za hladký průběh provozu a výdeje materiální pomoci. Oděvy přijímá, třídí, pere, vhodně uskladňuje a vydává.   Pomocný technický pracovník manipuluje s těžkými předměty, nábytkem, pomáhá s výdejem.

Šatník tak umožní základní materiální pomoc těm, kdo ji potřebují. Výměna kontaminovaného šatstva snižuje riziko přenosu parazitů na ostatní spoluobčany například při jednáních na úřadech, v prostředcích veřejné hromadné dopravy, ale i při pobytu v denním centru, ubytování v noclehárně či azylovém domě apod. Navíc šetří veřejné prostředky i životní prostředí dalším využitím opotřebovaného, avšak nespotřebovaného zboží.

Děkujeme za podporu:

hradec králové