Sociální rehabilitace podporuje návrat lidí bez domova do běžného života
8. září 2023 Aktuálně

Sociální rehabilitace podporuje návrat lidí bez domova do běžného života

Sociální rehabilitace je sociální služba, která poskytuje podporu a pomoc mužům i ženám bez domova při získání, obnově a rozvoji dovedností a znalostí potřebných pro běžný život. Je jednou ze čtyř sociálních služeb, které poskytuje Dům Matky Terezy na Pouchově lidem bez domova.

Sociální rehabilitace pro osoby bez přístřeší

Sociální rehabilitace je specifická. Cílí na takového klienta, který má odhodlání osamostatnit se, chce pracovat a být užitečný, který chce obnovit důvěru v sebe sama. Nabízí cestu ke změně, cestu z ulice, do běžného života. A to je cíl, který vyžaduje od klienta velkou míru vlastní aktivity a klade i velké nároky na pracovníky. Udržet v klientovi motivaci je totiž velice důležité a pro úspěch stěžejní. Důležité je nespěchat a dělat malé krůčky. Pracovat s tím, co klient zvládne, obnovit schopnosti, které svým pobytem na ulici ztratil a které jsou pro návrat do běžné společnosti nezbytné.

Co to znamená v praxi Sociální rehabilitace

Služba nabízí klientovi širokou škálu praktických aktivit vedoucích k získání, prohloubení či udržení dovedností a znalostí potřebných pro zvládnutí péče o sebe, samostatné bydlení, pro nalezení a udržení pracovního místa a znovu začlenění do společnosti. Klienti mohou využívat tréninkové pracovní činnosti v kuchyni, v kreativní dílně nebo se zapojit do prodeje časopisů Nový Prostor. Nedílnou součástí je i individuálně zaměřená podpora sociálního pracovníka při řešení situace klienta.

A konkrétně?

V rámci činnosti v kuchyni se klienti naučí vařit polévky a hlavní jídla, která mají rádi, natrénují nákupy potravin a tím pádem získají i základní orientaci v cenách. V kreativní dílně pracují s různými přírodními materiály, ze kterých vyrábějí výrobky. Učí se pracovat s drobným nářadím a přístroji jako je bruska, pec, pila. Mohou se účastnit trhů, které své výrobky prodávají, díky čemuž získávají i jistotu při komunikaci a zkušenosti s prodejem výrobků. Při prodeji časopisů Nový Prostor se učí komunikovat s lidmi, nabízet časopis, hospodařit s penězi, které vrací zákazníkovi, musí počítat i s nákupem dalších časopisů, učí se dodržovat určený čas prodeje. Sociální pracovník pomáhá klientovi především o oblastech hledání bydlení, zdraví, vztahů a hospodaření.

S klienty přicházíte do kontaktu v zázemí budovy Domu Matky Terezy, kde mají podporu v místě, pomáháte i těm, kteří následně nastěhují do samostatného bydlení?

Ano, pracujeme s klienty terénní formou a podporujeme je následně v udržení si nově získaného bydlení. Řada situací je pro klienty po získání bydlení nová a na řadu z nich se nelze plně připravit předem. Za zmínku stojí třeba sousedské vztahy. Proto s klienty spolupracujeme i na vztazích s okolím, pracujeme s nimi na udržení pořádku v domácnosti a v péči o vlastní osobu a ošacení. Pokud je třeba doprovázíme je i na úřady, k lékařům, vedeme je k hospodaření s penězi.

Příklad dobré praxe

Paní Božena nějaký čas žila ve stanu. Byla závislá na alkoholu, nyní dlouhodobě abstinuje. Poté co začala docházet do Denního centra a Noclehárny se stabilizovala a začala řešit svoji závislost na alkoholu a svůj zdravotní stav. Prošla dlouhou cestu, než získala ubytování na ubytovně. Poté se zapojila do prodeje Nového prostoru.

Paní Božena si postupně osvojuje pracovní návyky a učí se dodržovat domluvené časy a dny prodeje.

V současnosti pravidelně dochází na konzultace k sociální pracovnici Sociální rehabilitace Domu Matky Terezy. V případě potřeby ji naopak sociální pracovnice navštíví v místě bydliště a podporuje ji například na vylepšení interiéru pokoje, pomáhá s pořizováním nábytku, dekorací, s péčí o domácnost. Pomáhá ji v zařizování návštěv lékařů, schůzek na úřadech atd. Důležitá je pro paní Boženu i podpora v udržení kontaktu se synem, který je v pěstounské péči (spolupráce s OSPOD). Ve spolupráci se svojí opatrovnicí postupně splácí i své dluhy.

O rozhovor jsme požádali sociální pracovnici Bc. Romanu Fišerovou.

krativní dílna - Sociální rehabilitace nabízí klinetům možnost zapojení do pracovních činností