Dar pro ranou péči - děkujeme a.s. Elektrárny Opatovice
9. listopadu 2018 Aktuálně raná péče

Dar pro ranou péči - děkujeme a.s. Elektrárny Opatovice

Děkujeme našemu dlouhodobému sponzorovi Elektrárny Opatovice, a.s. za finanční dar 60.000 Kč pro Středisko rané péče Sluníčko.

Díky daru Elektrárny Opatovice a.s. měly rodiny z péče Střediska rané péče Sluníčkomožnost účastnit se zdarma terapií se zvířaty.

Dar byl určen dle darovací smlouvy ze dne 26. 4. 2018 na podpůrné terapie pro handicapované děti ve Středisku rané péče Sluníčko Oblastní charity Hradec Králové. Celkem bylo využito: 60 000,- Kč

Hipoterapie, canisterapie: jde o podpůrné terapie, které vhodně doplňují komplex terapeutického působení služeb rané péče. Stejně jako ostatní služby rané péče jsou tyto terapie dětem poskytovány zdarma, rodiče si hradí jen dopravu. Vzhledem k tomu, že tyto terapie jsou fakultativními službami rané péče, nelze náklady na ně hradit z dotačních titulů a děkujeme Elektrárnám Opatovice a.s., že uhradily značnou část těchto nákladů spojených s terapiemi dětí.

Hipoterapie probíhala pravidelně na několika místech Královéhradeckého kraje, tak, aby byla rodinám s dětmi dostupná. V Robousech u Jičína se jí pravidelně účastnily 2 děti, v Bydžovské Lhotce 10 dětí, v Rybné nad Zdobnicí 5 dětí a v jízdárně Svoboda nad úpou 1 dítě.

Canisterapie probíhala v Rodinném centru Sedmikráska v Dobrušce a ve Středisku rané péče Sluníčko v Hradci Králové. Proběhlo celkem 12 setkání, z toho šest hodinových v Dobrušce a šest tříhodinových setkání v Hradci Králové. V Hradci Králové se canisterapie účastnilo pravidelně 14 rodin, v Dobrušce 3 rodiny.

Setkání probíhají v Rodinném centru Sedmikráska v Dobrušce a na Středisku rané péče Sluníčko v Hradci Králové. Celkem zatím proběhlo 12 setkání (6 v Dobrušce a 6 v Hradci Králové). Setkání jsou naplánována od září do listopadu 2018.

Do Dobrušky jsou přihlášeny 4 rodiny. V Hradci Králové canisterapii navštěvuje 12 rodin.

Výše uvedené podpůrné terapie slouží k podpoře psychomotorického vývoje a vnímání dětí s postižením v raném stadiu věku, kdy je rozhodující možnost pozitivně tento vývoj ovlivnit a pokud možno omezit negativní následky postižení. Pozorovatelným výsledkem a přínosem terapií dětí je zlepšení zdravotního stavu dětí, nácvik a získání nových schopností a dovedností nebo udržení dovedností již získaných, především v oblasti rozvoje smyslového vnímání, rozvoje jemné a hrubé motoriky i sebeobsluhy, soběstačnosti. Neméně důležitým přínosem je podpora sebevědomí a schopnosti navázat sociální kontakt, zklidnění, soustředění, překonání strachu, pozitivní naladění psychiky, radost z pohybu, relaxace, možnost ukázat své schopnosti a dovednosti, zlepšení komunikačních dovedností dětí při kontaktu se zvířetem a dalšími účastníky terapií.

Středisko rané péče Sluníčko pomáhá rodinám dítěte se zdravotním postižením nebo s ohroženým vývojem s cílem poskytnout takovou odbornou pomoc a podporu, aby rodina dokázala využít své schopnosti a možnosti. Zdravotním postižením je myšleno zejména tělesné, mentální nebo kombinované postižení včetně autismu a zrakového postižení. Ohrožení na vývoji může být způsobeno nízkou porodní hmotností, nedonošeností, komplikovaným nebo předčasným porodem. Službu poskytuje zdarma, rodinám dítěte do 7 let v celém Královéhradeckém kraji. Klienti Střediska rané péče mohou využívat konzultací odborného poradce přímo v místě bydliště rodiny, dále ambulantní formy podpory přímo v prostorách střediska. Rodiny jsou informovány o dalších možnostech podpory, o sociálních dávkách, o vhodných stimulačních a didaktických pomůckách. Mohou aké využít zapůjčení odborné literatury, pomůcek pro děti. S rodinami sdílíme jejich složitou momentální situaci a snažíme se jim být maximální oporou.